Nyomtatás

Rotem Sigma gép átadása Orosházán

szerda, 27 június 2018 12:29

A TEST-VÉR Egészségpénztár a takarékos és vérmentes kórházi gyógyító munkát segítendő egy 14 millió forint értékű ROTEM véralvadás analizátor készüléket helyezett ki az Orosházi Kórházba. Ezzel a kórház képessé vált a legbonyolultabb, életet veszélyeztető, akut vérzés miatt fellépő véralvadási zavar korrekt, gyors ellátására perceken belül.

– Mérföldkő a mai nap kórházunk számára, hiszen eddig ilyen készüléket csak az egyetemi klinikák és a megyei kórházak kaptak, az országban elsőként került városi kórházba ilyen berendezés. Köszönjük a bizalmat és a lehetőséget az egészségpénztár vezetésének – mondta köszöntője elején dr. Duray Gergő. Az Orosházi Kórház főigazgatója a június 26-ai ünnepélyes átadáson elmondta, az eszköz az egészségpénztár tulajdona marad, azt használatra helyezték ki a kórházba, ám így is jelentős előrelépést jelent a betegellátásban.

Nem csak pénztári tagokat gyógyítanak vele

A TEST-VÉR Egészségpénztár jelenleg több mint 14 ezer tagot számlál, 20 évvel ezelőtti alapításakor a vér nélküli vagy vértakarékos gyógyítás szolgálatát vállalták fel. Az átadáson jelen lévő Dr. Ruttkay M. Géza, a TEST-VÉR Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke hangsúlyozta, alapelvük a szolidaritás elvének alkalmazása. – Minden hozzánk belépő pénztártag korlátlanul hozzáfér ehhez és a többi, általunk támogatott gyógymódhoz. De nem csak a TEST-VÉR Egészségpénztár tagjai kapják a szolgáltatást, hanem bárki, akiről az orvosok úgy ítélik meg, hogy a hatékony gyógyuláshoz hozzájárul ez a műszer. Ezzel is egy jó ügyet szolgálunk, remélve, minél több betegnél lehet alkalmazni a vértakarékos, vér nélküli gyógyítást – fogalmazott. Hozzátette, ez a készülék a tizenkilencedik, amit az ország különböző kórházaiban elhelyeztek, és a sort folytatni fogják.

Gyors, hatékony, költségtakarékos

A ROTEM véralvadás analizátort dr. Hegedűs Attila, a kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának szakorvosa mutatta be. Elöljáróban elmondta: a nagy vérveszteség okozta, hirtelen kialakuló véralvadási zavar esetében a klasszikus laboratóriumi vizsgálat jó esetben is 30-40 percet vesz igénybe, így mire az orvos megkapja az eredményt, már rég nem az az állapot áll fent a beteg szervezetében, mint amit az eredmények mutatnak. – Ezzel szemben ez az eszköz 5-10 percen belül értékelhető információkat ad. Nagyon rövid idő alatt feltárja a véralvadászavar okát, így a különböző vérkészítmények adása minimalizálható, illetve a véralvadásban bekövetkező változásokról is nagyon pontos visszajelzést ad. Fontos, hogy ebben az esetben a vérvesztést akadályozzuk meg, így nem kell pótolni a vért – emelte ki a dr. Hegedűs Attila.

Az Orosházi Kórház a ROTEM készülékkel képessé vált a legbonyolultabb, életet veszélyeztető, akut vérzés miatt fellépő véralvadási zavar korrekt, gyors ellátására perceken belül. Így növekszik a betegbiztonság, a felhasznált gyógyszerek és faktorok mennyiségének optimalizálásával javítjuk a költséghatékonyságot, a vérkészítmények és a vérfelhasználás csökkenésével az ezekhez kapcsolódó szövődmény és nemkívánatos események száma is csökken.

A képen Dr. Ruttkay M. Géza, a TEST-VÉR Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke, Rigó Ferencné, a pénztár irodavezetője, dr. Duray Gergő, az Orosházi Kórház főigazgatója és dr. Hegedűs Attila a kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának szakorvosa látható az új ROTEM géppel.
Fotó: Melega Krisztián/Orosházi Kórház