Hírek - Cikkek

Fresenius C.A.T.Splus® vérmentő készülék

hétfő, 21 március 2016 04:48

Intra- és posztoperatív vérmentés

Több mint 30 éve alkalmaznak különféle autotranszfúziós készülékeket, de 1995 óta létezik a folyamatos működésű, a vérsejtszeparátorok elvén működő, Fresenius C.A.T.S autotranszfúziós készülék, amely forradalmasította az intra- és posztoperatív vérmentést.

Amennyiben kontraindikációja nincs, a beteg számára ez a legelőnyösebb megoldás, mivel a fertőzések átvitelével (Hepatitis B, Hepatitis C, HIV 1,2, CMV, intracelluláris baktériumok, prion fertőzés) valamint immunológiai szövődményekkel nem kell számolni.

A készülék egyszerhasználatos, steril szerelékének segítségével a vér közvetlenül a szövetekből a vénáig áramoltatható. Az alkalmazás során a mosott koncentrált saját vörösvértest massza szinte azonnal visszaadásra kerül a betegbe. Ily módon a vörösvértestek oxigén szállító képessége nem csökken, ellentétben a konzerv-vérekkel, amelyeknél idővel a vörösvértestek funkciója jelentősen romlik.

A vérmentés indikációit képező okok:
- Mennyiségi ok (nagy mennyiségű vér szükséges a műtéthez
- minőségi ok (ritka vércsoport, irreguláris antitestek, immunológiai problémák)
- időbeli hozzáférhetőség szempontjából (azonnal visszaadható a vér)
- vallási okból, ha a páciens elutasítja az idegen vér transzfúzióját.

Orvos szakmai szempontból a legelőnyösebb és a legbiztonságosabb a saját vér. Mindezen szakmai érvek ellenére az intra- és posztoperatív vérmentés magyarországi alkalmazási gyakoriságát a jelenlegi, a valós költségeket nem realizáló, kórházi térítési díjak akadályozzák, ennek következménye, hogy a kórházak egy része semmiféle autotranszfúziós eljárást nem alkalmaz.

Az alkalmazhatóság korlátai és a kontraindikációk

A vérmentés kizárólag sebészeti beavatkozásoknál alkalmazható. Az alkalmazás feltétele, hogy a vérhez soha nem keveredhetnek olyan anyagok, amelyek szövődményeket okozhatnak (pl. fertőtlenítő szerek, béltartalom, vizelet). Az műtét szakaszolásával - az esetek jelentős részében – ezen testnedvekkel való szennyeződés kiküszöbölhető.

Az utóbbi években, a nemzetközi szakirodalomban egyre több közlemény jelenik meg a vérmentő készülékek tumor sebészetben való alkalmazásáról. Az eddigi vizsgálati eredmények kedvezőek. Ezekben az esetekben a betegek védelmének növelése céljából egy speciális filtert is javasolnak.
Az aktuális gyártói ajánlás szerint, a tumor sebészet relatív kontra indikációt jelent, de amennyiben más alternatív megoldás nincs, egyedi mérlegelés alapján használható a vérmentő készülék.

© Dr.Muzslai Piroska Üzletágvezető FMC Magyarország Kft.

Hírlevél

Figyelem!
Hírlevél szolgáltatásunkat jelenleg csak Pénztártagok vehetik igénybe, ezért kérjük, hogy feliratkozás során adja meg tagkódját is! Köszönjük.

Elérhetőségeink

TEST-VÉR Egészségpénztár
1119 Budapest, Hengermalom út 6/A, fszt. 3.


(06 1) 361-49-01
Telefonos ügyfélszolgálat H-P: 8-16 óra között
TEL/FAX: (06 1) 385-85-86
Bankszámla szám:
10103805-51110536-00000004

Adószám: 18232273-1-43
Skype hívás

Térkép