Hírek - Cikkek

Vérkímélő módszerek alkalmazása a sebészetben

hétfő, 21 március 2016 05:19

Miért jó a vérkímélő módszerek alkalmazása a sebészetben? Milyen lehetőségek vannak a vérkészítmények alkalmazásának elkerülésére?

Tervezett műtét esetén a betegeknek lehetőségük van arra, hogy felkészüljenek a kisebb vagy nagyobb beavatkozásra. A felkészülés szellemi és testi vonatkozásaihoz is segítséget kapnak ideális esetben kezelőorvosuktól. A szellemi felkészülés a beavatkozás szükségességének vagy módjának az elfogadásával kezdődik, melynek feltétele, hogy a műtétre valóban az úgynevezett „tájékozott beleegyezés” alapján kerüljön sor. A testi felkészülés – főleg komolyabb beavatkozás előtt – igen összetett és a páciens nagyfokú együttműködését igénylő feladat. A megfelelő előkészületek – beteg és orvosa részéről – a beavatkozás végső sikerességében jelentős szerepet játszanak.

A műtétre kerülő beteggel szembeni „elvárás”, hogy a lehető legjobb állapotban érkezzen a kórházba. Mit tehet, illetve mit kell ezért tennie a betegnek és orvosának? Két kiemelendő tényező a megfelelő tápláltsági állapot és az elvárható legjobb vérképzőszervi tartalék biztosítása. Utóbbi az előbbinek is függvénye, ahogy számos más, a testben mérhető és létfontosságú paraméternek is (megfelelő fehérje, vitamin és nyomelem szint). A szervezet megfelelő vértartalékának biztosítása azért kiemelkedő fontosságú, mivel a műtétek többsége biztos valamilyen mértékű vérvesztéssel jár. A vérvesztést egy megfelelő tartalékkal rendelkező szervezet sokkal jobban elviseli, és kisebb valószínűséggel van szükség a vér elemeinek külső forrásból történő pótlására.

A szervezetben zajló minden építő folyamat – így a vérképzés – alapját is képező megfelelő tápláltsági szint biztosítása döntő fontosságú egy közepes- vagy nagy megterhelést jelentő műtét előtt. A szervezet energia- és tápanyag raktárainak feltöltésére speciális tápszerek állnak rendelkezésre. Arra is van lehetőség, hogy a vérképző rendszer külön támogatást kapjon egy a szervezetben is megtalálható, de a szervezetbe kívülről is bejuttatható hormon alkalmazásával. Ez a több támadáspontú felkészítés elegendő lehet a beavatkozás során bekövetkező vérvesztés kompenzálásához, illetve a szervezet önregeneráló képességének segítése révén a mesterséges vérpótlás elkerülésére.

A műtétek végzése során is lehetőség van arra, hogy úgynevezett „vérkímélő” módszereket, ezeket segítő eszközöket használjunk, hogy ezek segítségével mérsékeljük a vérveszteséget. A beavatkozás mibenlététől, az érintett testrésztől is függ, hogy milyen módszerekhez folyamodhat az operatőr. Úgynevezett tiszta, azaz steril környezetben, például ízületek környékén végzett műtéteknél az elfolyó vér „megmentésére”, majd egy tisztító folyamat után a szervezetbe való visszajuttatására is lehetőség van. Hasi sebészeti beavatkozásoknál sokkal inkább a műtéti módszer megválasztásával és a gondos, finom, minimális szövetroncsolással járó technikával lehet a vérzésmennyiség mérséklését elérni.

Laparoszkópos technika alkalmazása során a hasfalon ejtett nagy (akár 20-30 cm-es) metszés helyett csupán néhány kb. 1 cm-es sebzés történik a hasfalon. Ezeken a nyílásokon keresztül – a has szén-dioxid gázzal történő „léggömbszerű „ felfújása után – vezetünk a hasüregbe eszközöket és egy kis kamerát, melynek segítségével egy tv-képernyőn, kinagyítva hozzuk látótérbe a belső szerveket. A módszer alkalmazása során a korábban említett finom eszközkezelés már a műszerek mérete miatt is biztosított.

A laparoszkópián túl, illetve amellett speciális hegesztő-vágó eszközök is segíthetik az operatőrt a „vér-takarékoskodásban”, mivel ezek alkalmazásakor a folyadékveszteséget eredményező képletek (artériák, vénák, nyirokerek) átvágására úgy kerül sor, hogy a szétválasztandó eret először elektromos úton roncsolja, és vér, illetve nyirokvesztés lehetősége nélkül kerül sor a már „lehegesztett” érképlet átvágására.

A műtét során alkalmazott megfelelő folyadékpótlás is a vérvesztés csökkentését segíti, mivel értelem szerűen hígabb vért veszít a páciens. A megfelelő folyadékegyensúly fenntartására a műtét utáni időszakban is figyelemmel kell lenni, ahogy ideális esetben a műtét előtt feltöltött energiaraktárak mielőbbi visszapótlására is. Ennek keretében a lehetőségig erőltetni kell a tápanyagban gazdag, és egyáltalán a táplálás visszaépítését, és támogatni kell a pácienst a műtét utáni gyors regenerálódásban.

Dr. Papp Géza


Hírlevél

Figyelem!
Hírlevél szolgáltatásunkat jelenleg csak Pénztártagok vehetik igénybe, ezért kérjük, hogy feliratkozás során adja meg tagkódját is! Köszönjük.

Elérhetőségeink

TEST-VÉR Egészségpénztár
1119 Budapest, Hengermalom út 6/A, fszt. 3.


(06 1) 361-49-01
Telefonos ügyfélszolgálat H-P: 8-16 óra között
TEL/FAX: (06 1) 385-85-86
Bankszámla szám:
10103805-51110536-00000004

Adószám: 18232273-1-43
Skype hívás

Térkép