Hírek - Cikkek

Thromboelasztometria

hétfő, 10 június 2019 08:15

Egy újabb tudományág, amelyben Magyarország lépést tart a világgal.

Azt mondják, hogy a háborúk „ösztönzőleg” hatnak az orvostudomány fejlődésére: új életmentő megoldások születnek, új technikák kerülnek bevezetésre. De a valódi felvirágzást, a gondolat kiteljesedését mégis a békés alkotómunka jelenti.

Nem volt ez másként a véralvadás diagnosztikában sem. A véralvadás műszeres vizsgálata mintegy hetven éves múltra tekint vissza. Az 1940-es években intenzív és jelentős kutatómunka folyt a neves német egyetemi városban, Heidelbergben. Ebből az alapkutatásból született meg a thromboelasztográfia tudománya, amelynek első jelentős mérföldkövét Dr. Helmut Hartert professzor 1948-ban megjelent tudományos cikke tette le. Hartert professzor vezette be ugyanis a thromboelasztográfia (TEG) kifejezést a nemzetközi orvosi köztudatba és ő jelölte ki ezen tudományág fejlődési útját.

Az orvostudomány bizonyos szakterületein - a baleseti sebészetben, a nőgyógyászatban, a szív- és érsebészetben, a gyermekgyógyászatban, a sürgősségi orvostanban - jelentős kihívást jelent a súlyosan vérző betegek gyors, életmentő ellátása, a vérzés csillapítása, a vérzés megállítása. A beavatkozásokra sokszor nem percek, hanem csak „arany” másodpercek állnak az orvosi teamek rendelkezésére. Ezekhez a sürgősségi beavatkozásokhoz nyújt felbecsülhetetlen segítséget a thromboelasztográfia (később bevezetett, de azonos jelentésű thromboelasztometria) tudománya, amely valós idejű műszeres véralvadás diagnosztikát tesz lehetővé. Azt mutatják, azt mérik ezek a modern viszkoelasztikus műszerek (ROTEM, TEG), hogy mi zajlik a beteg szervezetében. Akkor és ott, amikor és ahol szükség van a „tisztánlátásra”. A hagyományos laborvizsgálatok (INR, PT, aPTT) sokkal inkább azt mutatják, hogy mi volt, mi zajlott a betegben akkor, amikor a vérmintát levették. Még a leggyorsabb laborok is 30-40 perc elteltével tudnak csak értékelhető eredményeket, válaszokat adni a szakorvosoknak.

Ezzel szemben a point-of-care (POC) diagnosztika, az úgynevezett betegágy melletti diagnosztika műszerei (ROTEM, MULTIPLATE stb.) mintegy 5-10 percen belül adnak segítséget, értékelhető eredményeket a gyógyító orvoscsapatnak.Magyarországon a thromboelasztometria/thromboelasztográfia nagy múltra tekint vissza, de sokáig csak a tudomány „fellegváraiban”, a Semmelweis Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen, a Pécsi Orvostudományi Egyetemen, a Debreceni Orvostudományi Egyetemen álltak ROTEM készülékek a kutató orvosok rendelkezésére, és magára a gyógyításra, a mindennapi kihívásokra kevés hatással voltak.

A 2015-ös év jelentős fordulatot hozott hazánkban a thromboelasztometria területén. Mind több megyei- és városi kórház ismerte fel, hogy szükség van POC véralvadás diagnosztikai készülékekre a súlyos állapotú betegek ellátásában. De a felismerés önmagában kevés volt. Egy önzetlen segítő, a TEST-VÉR EGÉSZSÉGPÉNZTÁR (és az Egészségpénztár mögött álló mintegy 13 000 aktív tag) segítsége kellett ahhoz, hogy több mint 12 modern, félautomata ROTEM delta véralvadás diagnosztikai műszer kerüljön a gyógyítás szolgálatába. 2015-ben a Münchenben gyártott ROTEM delta műszerek képviselték a thromboelasztometria csúcsát. A TEST-VÉR Egészségpénztár műszerkihelyezéseinek köszönhetően Magyarország megkezdte a felzárkózást Nyugat-Európához a véralvadás diagnosztika területén.

TEST-VÉR Egészségpénztár


ROTEM® sigma készülék2016-ban az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában megjelent egy új műszercsalád, a ROTEM sigma amely új fejezetet nyitott a thromboelasztometriában: teljesen automatizálva a véralvadás diagnosztika folyamatait. A ROTEM sigma műszerek lecsökkentették az emberi hiba lehetőségét, ezáltal gyorsabb és végeredményben olcsóbb vizsgálatokat téve lehetővé. Ekkor újra nagylelkű és jószándékú kezdeményezés született a TEST-VÉR EGÉSZSÉGPÉNZTÁR részéről. Nem csak az első lépéseknél segítették a kiemelt hazai gyógyító centrumokat, hanem a legújabb műszerekből, a ROTEM sigma eszközökből is megvásárolt az Egészségpénztár 4 darabot, hogy nagy nőgyógyászati- és gyermek ellátó centrumokat segítsen velük. Ezen műszer adományok révén korunk egyik legmodernebb diagnosztikus eszköze kerül a szakorvosok szolgálatába. Várandós édesanyák, magzatok, újszülöttek, gyermekek életét mentik meg, vagy betegek biztonságát, gyorsabb gyógyulását szolgálják nap mint nap. Köszönet és hála mindazoknak, akik ezt lehetővé tették!

Szerző: Burányi Zoltán

Hírlevél

Figyelem!
Hírlevél szolgáltatásunkat jelenleg csak Pénztártagok vehetik igénybe, ezért kérjük, hogy feliratkozás során adja meg tagkódját is! Köszönjük.

Elérhetőségeink

TEST-VÉR Egészségpénztár
1119 Budapest, Hengermalom út 6/A, fszt. 3.


(06 1) 361-49-01
Telefonos ügyfélszolgálat H-P: 8-16 óra között
TEL/FAX: (06 1) 385-85-86
Bankszámla szám:
10103805-51110536-00000004

Adószám: 18232273-1-43
Skype hívás

Térkép